Ändamålet helgar – inte alltid – medlet

AV ALEXANDRA

Det stora samtalsämnet här i Almedalen igår var, naturligtvis, att Gudrun Schyman och hennes parti FI, feministiskt initiativ, brände 100 000 kronor på en klotgrill för att belytsa löneskillnader. Det är sorgligt och bedrövligt att låta så mycket pengar gå till spillo för att provocera fram uppmärksamhet. Men visst, Schyman nådde sitt mål. Eldandet blev snabbt en världsnyhet och vi fick veta att hennes aktion blev ”dagens vinnare”, en pr-succé som exempelvis utklassade folkpartiets Jan Björklunds framträdande.

Vi är många som tycker Schymans tilltag var oansvarigt och smaklöst. Det finns så många hål att stoppa 100 000 kronor i. Inte minst som stöd för kvinnor. Men lika beklämmande är det ju att pr-världen tagit över media så fullständigt. Den som gapar mest syns mest. Spektakulärt vinner.

Vi hoppas emellertid fortfarande att seriöst arbete lönar sig i längden och fortsätter vårt arbete med att verka för hälsa för kvinnor i alla åldrar. Ni kommer inte att behöva se oss bränna trosor på torget eller något annat som lockar till en löpsedel för stunden.

Kommentarer