Det blev bara pannkaka…

Bästa miljonervänner,

I torsdags fick jag för mig att, som traditionsenligt hör torsdagar till, slänga ihop en pannkakssmet. Jag hade under dagen drömt mig bort och tillbaka till mina underbara sommarlov som barn där just pannkakor stod på menyn allt som ofta, det kändes som lyx eftersom man i skola bara fick pannkakor någon enstaka torsdag per termin och då i begränsad ranson. Vad hände egentligen? Som barn drömde jag om att jag som vuxen skulle äta pannkakor varje dag eftersom jag då var stor nog att bestämma själv vad som skulle tillagas, men de gånger jag gräddat pannkakor i vuxen ålder går nog att räkna på en enstaka hand. Ska ärligt erkänna att jag till och med köpt färdiggräddade pannkakor ett antal gånger… ja, du hörde rätt! Och ja, det är nog höjden av lathet!

Mitt dåliga samvete över att jag förringat denna goda maträtt bidrog till att jag slog slag i saken och ställde mig och började vispa ägg, mjölk, mjöl och smör. Dessvärre blev det tyvärr ordagrant ”pannkaka” av alltihopa. Vad gjorde jag för fel? Jag följde ju mammas recept till punkt och pricka och ändå fick jag inte till dem. Vill gärna skylla på min teflonpanna, som är relativt djup och svår att komma åt med stekspaden i, men måste nog ärligt konstatera och erkänna att det misslyckade pannkaksresultatet grundar sig i min ovana. Övning ger färdighet som det brukar heta, och jag saknar minst sagt färdighet i pannkaksgräddning. Det idiomatiska uttrycket ”lätt som en plätt” rimmar inte med min erfarenhet och mina kunskaper i ämnet.

Det får helt enkelt bli att grädda pannkakor varje torsdag framöver. Nåväl, jag myntade begreppet och maträtten ”Pannbullar” i torsdags och jag kan lova att de blev smasken. Utseendet spelar ingen roll!  

Apropå torsdagar och pannkakor; jag har, som den nörd som jag är, letat febrilt efter orsaken till varför man äter ärtsoppa och pannkakor på just torsdagar. Att ärtsoppa äts traditionellt på torsdagar tros grunda sig på att fredagen under medeltiden var en fastedag, man behövde därför ett ordentligt mål mat kvällen innan. Tyvärr har jag däremot inte funnit svaret till varför man äter just pannkakor till ärtsoppan på torsdagar. Någon av Er läsare som vet?

Kristinas "Pannbullar"

Kommentarer