Träning från Kina mot fibromyalgi

AV CAMILLA

Det finns mycket att säga om Kina. Det finns mycket att ställa sig kritisk inför, vilket tyvärr varken näringsliv eller politiker har mod att göra i en tid då Kina alltmer blir en industriell stormakt.

Men så finns det också mycket att imponeras av. Inte minst den intressanta artikel i Dagens Nyheter lördag 21/8 (finns tyvärr ännu inte på nätet) där man får möta invandrade kineser i Sverige. En grupp människor, 20 000-30 000, som inte gör mycket väsen av sig och som vi sällan hör något om. Här kan vi läsa om att kineserna medvetet valt att inte samlas i något getto utan försöker anpassa sig till det svenska samtidigt som man värnar om sin egna kultur. ”Vi vill smälta in i samhället på ett bra sätt och anpassa oss till de regler och den kultur som finns här.” Kinesiska barn klarar skolan med glans och går vidare till statusfyllda utbildningar. Kriminaliteten är låg och att leva på ekonomiskt städ från samhället förekommer knappast. Det ses som en skam.

Det finns en hel del i den kinesiska livshållningen som är värt att ta efter. Inte minst inom hälsa och medicin där läkarna förr, och i viss mån även idag, fick betalt för att hålla patienterna friska.Qi gong och Tai chi är kinesiska träningsformer som varenda pensionär utövar i parkerna varje morgon i Kina. En imponerande syn för den västerländske besökaren, och något som vi verkligen borde ta efter.

Kropp och medvetande tränas i enkla rörelser som stimulerar och stärker leder, muskler, nervbanor och senor.  Blodet flödar bättre i kroppen efter ett pass och nu visar en ny amerikansk studie att just tai chi kan linda fibromyalgi hos de flesta. Tai chi-träning gav de drabbade i studien mindre smärta, bättre sömn, mindre ångest och de blev piggare.  Man såg en förbättring hos nästan alla deltagare!

Värt att pröva för alla de drygt 150 000 svenska kvinnor som lider av detta kroniska smärttillstånd. Billigt och utan biverkningar dessutom.

Kommentarer