Mysteriet med vägglössens återkomst

AV CAMILLA

Vägglus. Foto: Anticimex, fotograf Lennart Falk.

De var försvunna i över 40 år, nu invaderar åter vägglössen våra hem! I USA har man i dagarna nu utfärdat en nationell, landsomfattande kamp mot vägglössen som finns överallt, i massor, även på de finaste lyxhotellen.  Det är alltså inte längre något skamligt med tecken på dålig hygien. Också här i Sverige ökar vägglössen explosionsartat. Mellan 2004 och 2008 sexfaldigades antalet. Och nu är det med all säkerhet ännu fler!

Varför är de då tillbaka med sådan kraft? Det vet man inte, hela djurets existens förundrar vetenskapsmännen. Visst, vi reser mer men det är inte enda anledningen. Tröst i eländet är emellertid att de små krypen inte tycks sprida några smittsamma sjukdomar, även om de orsakar en hel del kliande på den som får dem på sig. Och även i sällsynta fall orsaka allergier eller astmaanfall.

Misstänker du att ni fått in vägglöss, kontakta omedelbart en professionell firma som sanerar ert hem. De sprider sig rasande snabbt!

Vägglusen är rödbrun och saknar vingar. Den söker sig till blodgivare, men när den inte innehåller blod är den tunn som papper.  Läs mer på sidan skadedjursfri.se.

Kommentarer