Blomman som blockerar virus

Echinacea, bevisad effekt mot svin- och fågelinfluensa

Den vackra blomman Röd solhatt, eller Echinacea purpurea som den heter på latin, tycks kunna stoppa spridningen av virus från såväl fågel- som svininfluensa. Dessutom kan virusen inte utveckla någon resistens mot extrakt från växten.

Dessa lovande rön presenterades i en studie vid Apoteksmässan i Stockholm förra veckan. Studien är gjord i ett samarbete mellan Tyskland och Kanada och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Virology Journal.

Eftersom det inte finns så många läkemedel mot just starka influensor ville forskarna se om extrakt från Echinacea, som ju används i allt större omfattning vid förkylning och lättare influensa, fungerade. Och svaret blev ja, det fungerar. Bäst är att dricka droppar. Då kan man både hämma ökningen och spridningen av influensaviruset. Effekten beror på att echinacea-extraktet stoppar influensavirusets molekyler från att fästa på mottagarmolekylerna i våra kroppar. Då kan inte viruset komma in i cellerna.

CAMILLA

Kommentarer