Sexlusten rasar hos unga kvinnor

Det är så vanligt med brist på sexlust hos unga kvinnor i Norge, att man nu ser det som ett folkhälsoproblem. Det visar sig att var tredje norsk kvinna under 30 år det senaste året har haft problem med minskad sexlust, svårigheter att få orgasm, torrhet i slidan och smärtor i könsorganen.

Intressant är, att det är tre gånger så vanligt bland kvinnor – i alla åldrar från 18-67 år – med minskad sexlust jämfört med män.

Bente Tean, professor i hälsopsykologi konstaterar att problemen med bristande lust är betydligt svårare att åtgärda än mer biologiska problem som kan komma med åldern. Det går inte att bara ge ett piller, så är lusten där. Det handlar mer om att unga kvinnor har en livsstil med många krav även inom sexlivet som ska vara frekvent och varierat…

Det har gjorts försök att ge norska kvinnor med låg lust testosteronsprutor, men det finns för lite forskning här.  Här finns mycket att göra för vårdpersonalen som måste börja prata mer om dessa frågor med sina patienter, menar forskarna.

CAMILLA

Kommentarer