Livet är bra – även utanför Stockholm…

Efter många år som inflyttad stockholmare slås jag fortfarande av hur begränsade och fördomsfulla  många huvudstadsbor är. I alla fall när det gäller synen på livet utanför Stockholm. Visst är det bra att trivas där man bor och uppskatta sin hembygd, men det finns tyvärr en väldigt stor okunnighet om att livet kan vara bra, mycket bra dessutom, även på andra platser i landet.

Själen kan må riktigt bra av att bo på andra platser än i storstan. Närheten till havet, som här på Gotland, är vardagslyx!

Riksantikvarieämbetets utlokalisering till Visby för två år sedan är ett bra exempel på detta. Personalen protesterade hejvilt och bara 31 (efter ett år var bara 16 kvar) av 140 berörda följde med till Gotland. (Den låga siffran kan man gott ha i minnet när företag läggs ner på landsbygden och krav på flytt ställs).

Men vad innebär det att bo någon annanstans än i Stockholm? Tv, telefon, internet, tidningar, bio, föreningar, skolor, sjukvård, kultur, trevliga människor.. ja det mesta finns faktiskt även på andra platser i vårt land. Trots det känns det som om man här inte riktigt kan förstå hur någon klarar av livet ute i landet.

Så glad man därför blir av att läsa i Dagens Nyheter om hur två av dessa utflyttade anställda på riksantikvarieämbetet verkligen trivs med sitt nya liv på Gotland! Mycket med flytten har blivit väldigt positiv tycker båda två, även om de saknar sina vänner. Stressen till exempel. Den är avsevärt mindre i Visby än i Stockholm. Och tiden. två timmars pendling varje dag till jobbet har nu dragits ner till 15 minuter… Det frigör mycket tid, till barn, familj, eget liv och vardagslyx. Själen mår helt enkelt bättre!

CAMILLA

Kommentarer