Vi har väl alla klätt ut oss

Läser i New York Times om det största samtalsämnet där över under Halloween. Det handlar om en liten 5-årig pojke från Kansas som älskar den tecknade serien Scooby Doo. Halloween är stort i USA. Barnen klär ut sig och har kul. För något år sedan var denne lille pojke utklädd till Scooby Doo själv, i år ville han vara Daphne, en annan av karaktärerna i serien. Dock är Daphne en flicka. Och det lämpar sig uppenbarligen inte i USA att en liten gosse klär ut sig till detta…

På sin blogg, som lästs av över 1 miljon människor och som fått närmre 40 000 kommentarer (!) från homosexuella, heterosexuella, bisexuella, transsexuella… berättar mamman om andra mammors reaktioner när hon kom till skolan med sin utklädde son. En liten pojke som bara ville klä ut sig på Halloween.  Men som flera andra mammor ansåg olämpligt eftersom det kunde ”göra” pojken homosexuell.

Diskussionens vågor går höga och mamman, som blev intervjuad i CNNs American Morning, konstaterar att det inte handlar om något sexuellt medvetet val. Pojken är fem år! Och oavsett hans framtida sexuella läggning så är det hennes som och hon kommer alltid att älska honom. Och vad hade man förövrigt sagt om hennes dotter valt att klä ut sig till Batman? Nej just det, ingenting.

Så mycket för öppenheten i USA. Vill man fördjupa sig i ämnet ”klä ut sina barn” kan man i samma tidning (eller i en närmast direkt avskriven version i tisdagens Svenska Dagbladet) läsa en mycket intressant artikel om hur det blir allt vanligare att flickor i Afghanistan klipps kort och kläs ut till pojkar av sina föräldrar. Dels  för att det ger socialt högre status att ha en son, men också för att en pojke får bättre utbildning, får idrotta och för att det dagliga livet blir så mycket lättare då. ”Sonen” får göra ärenden, gå och handla, hjälpa pappan på jobbet…

Problemet kommer när flickan går in i puberteten. Då ska hon plötsligen avsäga sig sitt liv, avsluta sin utbildning, kläs i burka och giftas bort.

Här kommer det att detonera många tickande bomber framöver.

Camilla

Kommentarer