Från bokmässa till Burma

Att mina böcker kommer ut på olika språk är närmast surrealistiskt. De dyker upp som diskussionsämne på en blogg i Frankrike, har recenserats i the Times och China Morning Post och filmatiserats för tysk TV. Böckerna kommer ut i uppemot tjugo länder och jag kan fortfarande inte riktigt fatta det. Men i dag blev det verkligt. Tidigt i morse klev jag upp för att flyga till Köpenhamn och bokmässan. Så här ser mina böcker ut på danska:

 

Så här fint var mina böcker presenterade på mässan

Många hade kommit för att lyssna när jag intervjuades på scen av en dansk journalist och det gick över förväntan. Jag förstod – nästan – allt han sa:

Jag intervjuas på scenen

Efteråt var det dags för signering. Det är så roligt att få närkontakt med läsarna och att signera är en riktig ”love-bombing”. Alla varma ord inspirerar mig att fortsätta skriva! 

Alltid lika kul att träffa läsare

Köpenhamnsbesöket avslutades med strosande på Ströget med min vän och författarkollega Maria Ernestam, vi tog ett glas vin på mysiga haket ”Living Room” ett stenkast från Ströget.

Jag och Maria myser i Köpenhamn

På planet hem på kvällen reflekterade jag över hur lika vi människor är i grund och botten. Att vi kan uppskatta samma böcker till exempel, trots att vi kommer från olika kulturer, klimat och levnadssätt. Det är en skön tanke. Och att vi kan känna medmänsklighet och solidaritet med människor i andra länder. Som med demokratikämpen och fredspristagaren Aung San Suu Kyi som äntligen frigavs i dag efter att ha suttit i husarrest i närmare tjugo år. Hon har fört en envis kamp mot Burmas militärdiktatur och det har kostat henne friheten under så många år. I dag är en stor dag och det är bara att hoppas att hon får fortsätta att leva i frihet och fortsätta kämpa för demokrati i Burma.

Demokratihjältinnan Aung San Suu Kyi - äntligen frigiven

Hurra för Aung San Suu Kyi!

Kommentarer

8 svar

 1. Vad kul att läsa dina blogginlägg den senaste veckan. Du är så klok och jag känner igen mig i så mycket. Själv är jag för lat och tyvärr för lite fåfäng, så min grå hårutväxt hinner bli alltför framträdande innan jag släpar mig iväg till närmaste drop-in frisör. Men det gjorde jag igår och nog är man lite lyckligare efter det :-).
  Jag ser fram emot vinterns löpbandträning då jag samtidigt kan kolla in någon av alla TV-serier jag aldrig ser. Formen ska toppas till Tjejmilen 2011!
  Åsa

 2. Imponerande att du förstår danska! Jag som ändå kommer från södra delarna av vårt land går mer än gärna över till engelska när det ska konverseras.
  Föresten på ta om Danmark så måste jag tipsa alla om Lena Sundströms bok Världens lyckligaste folk. SÅÅÅ bra. Finns i pocket. Högaktuell dessutom.

 3. Mari, vad roligt att läsa din blogg. Det enda som stör mig är att jag hittade den först idag! Jag hoppas jag hittar DIG också snart – nu bor vi ju ännu närmare. Stor KRAM

 4. Jag undrar om det är väldigt annorlunda att möta läsarna i andra länder än i Sverige?

 5. Håller med dig om att det är fantastiskt att de mänskliga ”basbehoven” är så lika världen över. Kärlek och vänskap, förhållandet till föräldrarna, hur vi uppfostrar våra barn, hur vi ställs inför olika val i livet när det gäller arbete, boende, sätt att leva och mycket mer. Inte konstigt att bra böcker kan läsas överallt.

 6. Var också i Köpenhamn i helgen..synd vi inte råkade på varann och synd att du inte fortsätter att blogga : )

 7. Aung San Suu Kyi – MOD i feminin förpackning! Så stärkande och inspirerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.