Neurologer i USA rekommenderar fett-kost för barn med epilepsi

Läkare rekommenderar ofta en bättre diet, men att rekommendera mat som medicin…

Läs denna synnerligen intressanta artikel från New York Times där pappan till 9-åriga Sam, som hade upp mot 130 allvarliga epileptiska anfall dagligen (!) och blev resistent mot sin medicin. Han kunde inte gör något som andra barn, Inte simma, inte spela boll, inte cykla…

Idag lever Sam på fett. Bacon, smör, macadamianötter, grädde mm. Hans diet är övervakad och rekommenderad av läkaren Elizabeth Thiele vid Massachusetts General Hospital for Children som i sin tur är sammanbunden med det prestigefyllda Harvard.

Den här ketos-dieten som är framräknad på grammet där Sam får 3.04 gr fett för varje gram protein och kolhydrat ledde till att Sam minskade sina anfall till 30 från 130. Med kompletterande medicin är de idag nere på runt 6 dagligen och då väldigt milda, utan kramper och spasmer. De varar ett par sekunder och är mer som när en film på en cd-skiva stannar upp ett par sekunder. Medvetandet är intakt och en påbörjad mening fullföljs.

Extra spännande att läsa är att neurologer i USA nu fått upp ögonen för denna fett-diet i samband med epilepsi och andra neurologiska sjukdomar. Från 1 läkare 1993 var det 15 sjukhus i USA som 1997 erbjöd denna ketos-diet till epileptiska barn. Idag är det över 150 sjukhus!!

Ett flertal studier är igång och ketos-dieten, som det kallas när man äter extremt mycket fett, ska undersökas om den fungerar även på sjukdomar som alzhemier, ALS, cancer med flera.

Camilla

Kommentarer