En svensk jul i London nalkas

Midnattsmässa i Svenska Kyrkan i London

Det blir ännu en jul i London i år för min del. Jag var där även nyss över luciahelgen, och fick uppleva ett fantastiskt mäktigt luciatåg i Westminster Cathedral. 1300 i publiken och Svenska Kyrkans kör sjöng med fantastiska Ann Sofie von Otter mina absoluta julfavoriter ”Koppången” och ”Det är en ros utsprungen”.

När jag gick i mellan- och högstadiet på Adolf Fredriks Musikskola hade vi varje år mååånga luciatåg, varav det största i Globen. Detta innebar dock att vi började öva luciasånger direkt efter sommarlovet för att det skulle bli perfekt, så lagom till lucia var jag redan trött på allt som hade med lucia och jul att göra. Men nu för tiden njuter jag av att slippa delta och bara kunna lyssna och titta!

Det är roligt att se hur försvenskade och patriotiska ”expats” (utlandsboende) blir. På julafton firar min familj en väldigt svensk jul med hundratals andra i Svenska Kyrkan med alla traditioner som sig bör (Kalle Anka visas också på storskärm).

Brittisk "log cake"

Juldagen firar vi med amerikanska vänner, en svensk-amerikansk julmiddag. Förra året avslutades med den typiskt brittiska julefterrätten”log cake”. En chokladtårta formad som en stubbe, hmm.. Den 26:e är ”boxing day” och då är det Selfridge’s stora julrea!

Avslutningsvis vill jag tacka alla som läst min gästblogg här och önska er allihop en riktigt god jul och gott nytt år! Vi ses i 2011!

Kommentarer