1a inspelningsdagen

Bilden, den som har visat sig för oss sedan urminnes tider i grottor, genom hål i vägg, dörr eller gardin. Från början kanske tolkad som något mystiskt, en syn eller uppenbarelse; kamera obscura.  En mäktig upplevelse. Den är skarp, i färg och har rörelse. Den uppstår hela tiden i naturen, utan att någon arrangerat något.

Idag var första inspelningsdagen på ett filmprojekt som skall användas i forskning. Det skall visas för män som misshandlar och begår sexuella övergrepp på sina partner. Vi skall göra en version för utlandet på den svenska som spelades in i fjol.

I Sverige är forskningsprojektet redan igång och där visas det filmade materialet för grupper av testpersoner. I den pågående arbetet inför utvärderingen har man kunnat konstatera att det finns de som påverkats utan att själva vara medvetna om det. Det har man mätt fysiskt. Att vi, även när vi inte själva är medvetna om det, påverkas. Det syns via elektroderna. Därför är det viktigt vilka bilder som görs, eller vad vi väljer att ta in.

En studio är ett eget universum, här kan det mest fantastiska, egenartade skapas… eller förloras.

”Är alla klara? Tystad. Tagning. Kamera.”
”Kamera går”
”Klappa”
”Scen 1, slate 1, tagning 1″¨
Klappan slås ihop.
”Var så god att börja!”

Kommentarer