Prins Daniels tårar

har ju varit omskrivna under julhelgen. en man som gråter, och dessutom gör det offentligt – det gillar vi kvinnor. Annars är det mest kvinnor som gråter. Men varför och varför gråter inga andra däggdjur?

Det tycks vara som om tårar är mer än känslouttryck, enligt en artikel i The Journal Science. Det är också en kemisk signal, som hos kvinnor ofta betyder ”Nej älskling, inte ikväll”. Ty när män fått lukta på tårar jämfört med neutral vätska så minskade deras sexuella intresse.  Vi vet ju också att en kvinna gråter lättare under sin mens, och ut evolutionärt synsätt är ju detta inte den optimala tiden för att ha sex, skaffa barn. Dessvärre tycktes inte männens empati öka i takt med att sexintresset sjönk…

Kemiska signaler är också en sorts språk, konstaterar forskarna som genomfört den lilla studien.  Och vad prins Daniel egentligen ville ha sagt med sina tårar, det håller forskarna just nu på att studera. Alltså vad mäns emotionella tårar innehåller för kemiska signaler.

Vill du läsa studien, klicka här . Eller läs om den i New York Times.

Camilla

Kommentarer