Med barn i hemmet äter vi sämre.

Att höginkomsttagare äter bättre än låginkomsttagare, är ingen nyhet. Med mer pengar i plånboken kostar vi på oss bättre råvaror, mer bra kött, frukt och grönsaker.  Likaså att vi faktiskt äter bättre med åren. Vårt intag av socker och dåliga fetter minskar när vi blir äldre.

Nytt är däremot att det visar sig att vi börjar äta sämre när vi får barn! I decembernumret av European Review of Agricultural Economics publiceras en genomgång som visar (inkomst, ålder och andra faktorer är justerade) att när vi får barn så tycks vi byta ut kött och grönsaker mot flingor, potatis och mjölkprodukter… Snabbt och enkelt att ge barnen. Och ofta uppskattat. Flingor och spannmål är ju stärkelserika produkter, precis som potatis. Att stärkelsen SNABBT omvandlas till socker vet vi också, så varför då trigga upp beroendet hos våra små?

Med barn i hushållet äts det i den europeiska familjen faktiskt över ett kilo mindre grönsaker och frukt än i den barnlösa familjen. Något att tänka på nästa gång vi går och handlar.

Camilla

Kommentarer