Hyfs runt matbordet minskar fetman

Fetman drar som en orkan över västvärlden. Värst i England, Australien och – USA. Att andelen överviktiga barn mellan 2 och 19 år flerdubblats här har vi fått rapporter om, men det är inte nog. Nu kommer nya siffror som pekar på att nästan var tredje bebis, 9 månader gammal, i USA är för fet. När barnen börjar äta får de samma mat som föräldrarna – pommes frites och läsk (i nappflaskan!). Dessutom på tok för stora portioner. Att äta enligt knytnävsmodellen gäller även för barn, konstaterar Dr Goutham Rao,  klinikchef på Weight Management and Wellness Center på barnsjukhuset i Pittsburgh, USA.  Och hur stor är egentligen en ettårings knytnäve. Tillräckligt stor om barnet får bra, näringsriktig mat.

Lyckligtvis går det snabbt att få en bebis på bättre matspår. Kilona kan ramla bort på ett par veckor om man börjar med bättre mat.

Men man talar nu också mycket om att lära barnen äta enligt  ”The family style” och här har nog även vi ett och annat att lära. Det handlar om att ge maten tid så man hinner känna mättnaden. Tips som att lära barnen ta med lite svårare serveringsbestick, vänta på sin tur, lära sig känna efter hur hungrig man egentligen är och inte lägga för sig för mycket, inte börja äta förrän alla vid bordet fått mat på tallriken och inte minst utveckla den ädla konsten att konversera mellan tuggorna. Att lyssna och inte avbryta andra som talar innan man själv säger det man vill ha sagt!

Camilla

Kommentarer