”…en människa som snart skall tvingas göra ett val mellan gott eller ont och som kommer att välja fel…”.

I P1 recenserades Norrlandsoperans uppsättning av Otello av Erik Schüldt idag. Hans ord fick mig att tänka på vad en vän berättat för mig.

En fredags eftermiddag skulle hon hämta ut 500 kronor. Större delen var till en återbetalning av ett lån och resten var tänkt för mat en tid framåt. Det var alla pengar hon för stunden hade.

När hon kom till bankomaten stod en bekant där. Han fick just tillbaka sitt kort av automaten som inte beviljade uttaget. Bekanten log generat och sa ”så är det ibland”. Min väninna, var så inställd på att betala igen sitt lån, att hon inte tog in vad som faktiskt hände på plats. De sa hej då och han gick iväg med sin fru och sitt barn i barnvagn. En stund senare lämnade min väninna igen lånet till personen som säkert hade kunnat vänta.

Nästan 8 år senare, kan hon fortfarande, då och då, drabbas av djup skam vid minnet och i medvetenhet om att hon faktiskt hade kunnat göra ett annat val, om inte konvention och feghet styrt.

Det gäller att göra rätt medan tid är och att vara förberedd på att man nu och då skall göra val som kan bli avgörande. Som Karin Kavli svarade om varför hon inte medverkade oftare i film: ”Skamen varar längre än pengarna.”

Sådana här tankar får jag när jag hör Erik Schüldts ord ”…en människa som snart skall tvingas göra ett val mellan gott eller ont och kommer att välja fel…”

Vy den 1 mars. Stockholm från Katarinavägen.
Stockholm från Katarinavägen den 1 mars.

Kommentarer