Socker är farligt för hjärtat!

Läsk är inte bara en sockerbomb som gör dig tjock. Engelska BBC-news berättar nu att The American Heart Association, USAs motsvarighet till Svenska rådet för hjärt-lungräddning, ut och varnar för att läsk är direkt skadligt för hjärtat. Detta baseras på flera studier från både engelska och amerikanska forskare som publicerats i tidningen Hypertension. Och det är just hypertension, det vill säga högs blodtryck, som drickande av för mycket söta drycker kan leda till.

Mer än tre 33 cl burkar söt dryck I VECKAN kan vara tillräckligt för att rubba balansen, visar studier på över 2500 personer. Den exakta mekanismen bakom är oklart, men forskarna tror att för mycket socker i blodet påverkar spänningen i blodkärlen samt även kroppens saltnivåer i kroppen. Självfallet handlar det om alla söta drycker, inte bara läsk. Men studierna gjordes på läsk och man såg att för varje extra burk som intogs per dag, blev det systoliska blodtrycket 1.6 högre och det diastoliska 0.8 mm Hg. För varje burk!

”Ännu en spik i kistan för läsk”, konstaterar professor Graham MacGregor ordförande i The Blood Pressure Association.

Och professor Paul Elliott, huvudansvarig för studien från School of Public Health vid Imperial College London,  tillägger ”Det är allmänt känt att för mycket salt i kosten kan leda till högt blodtryck. Resultaten från denna studie tyder på att människor ska vara försiktiga med hur mycket socker de konsumerar också.”

Camilla

Kommentarer