Med Kongos kvinnor i fokus

Vi samarbetade med 50 kvinnoorganisationer den 8 mars! Vilken kraftuppställning. Mängder med besökare strömmade till. Det var en mycket engagerande kväll på Historiska museet i Stockholm. Det blev utsålt och mina medarbetare och jag kände glädjande igen många av kvinnorna som tackade för igår – Woman in Red – dagen på Oscars om kvinnohjärtat.

Invigningstalare på Kvinnodagen var jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, som är en mycket god och påläst talare, tycker jag. Tätt följd av Claes Borgström, tidigare JämO och därefter EU-minister Birgitta Ohlsson, som ju har ett sådant glödande engagemang för kvinnor i synnerhet. Vi fick också lyssna på Godelive M’longe Msabah, en kvinna från organisationen FADI i DR Kongo. En organisation som stöttar kvinnor och hjälper dem till ett hållbart liv i Kongo där man har ett stort problem med våldtäkter.

Den härliga sånggruppen Bolingo förde oss med sin musik till Kongo, och även Nanne Grönvall underhöll. Vilken otroligt fin röst hon har i a capella! Vi sjöng en finstämd sång om att vi ska värna om varandra och sedan Bridge over troubled water som hon tolkade mycket känsligt. Vilken underbart varm person Nanne är!

Kvällen bjöd också på mingel och sedan paneldebatt med många olika organisationer som arbetar för att stödja och hjälpa människor i Kongo. Vi lärde oss att man inte endast ska fokusera på våldtäkterna, utan se till laglösheten – varför är det så illa? Vi måste se till orsakerna bakom, varför samhället inte är demokratiskt. Visst behövs bistånd, men det är komplicerat att veta hur man bäst ska ge stödet.

Margareta Winberg agerade moderator med den äran. Vi ser fram emot nästa års Internationella kvinnodag!

Alexandra

Kommentarer