Vårt mångfaldsprojekt rullar vidare i landet!

Häromdagen var vi i Malmö, Rosengård, och hade med hjälp av dels en underbar skolsköterska, Gabriella Olofsson som i 20 år arbetat på Verner Rydénskolan där, kunnat bjuda in alla olika nationaliteter med kvinnor och deras familjer!

På mångfaldskväll i Malmö. Skolsköterskan Gabriella Olofsson på VR-skolan, professor Kristina Sundquist, Alexandra, Gladys del Pilar och Behrang Miri

Yalla Trappan, ett kollektiv med kvinnor som driver restaurang och catering, kom med härlig mat och läckra godsaker. Gabriellas kollegor kom också, några av dem i alla fall, och en barnkör förgyllde kvällen för oss.  We are the world, we are the children, sjöng barnen. Så sant.

Vi fick också möta Behrang Miri. Rappare, artist och moderator, mycket poppis bland de unga och inte minst urcharmig 27 åring från Iran fick Kronprinsessan att besöka hans kontor för Gatans röst, som han startade för ett par år sedan och som ska hjälpa just utsatta ungdomar. Han berättade för oss om sitt engagemang.

Med från Stockholm följde artisten Gladys del Pilar som berättade om sitt liv. Och vi fick ny kunskap om kvinnohjärtat genom professor Kristina Sundquist, allmänmedicin Lunds Universitet,  som gav oss tips om att hålla koll på våra värden, blodtyck, kolesterol och BMI. Vi ska äta rätt och röra på oss. Ja vi gör så gott vi kan…

Många av kvinnorna var upprörda över att de inte får tid att komma till sin vårdcentral när de just vill göra dessa prover. Eller mäta blodtrycket. Det är skamligt tycker jag! Finns det för få läkare för detta område måste vi se till att det blir fler.

Alexandra

Kommentarer