Astma, allergier och lobbying

Lobbying har en negativ klang, men kan bevisligen vara positiv. Det kan gå snabbt att ändra människors uppfattning i hälsofrågor. Som exempel, när jag var liten rökte de vuxna inomhus och för bara ett par år sedan fick man röka på krogen. Idag är det många som tittar främmande när någon ska gå ut och ta en cigarett. Det har hänt att jag själv feströkt, men det fick ett abrupt slut när jag de senaste åren utvecklat astma. Jag har tyvärr tvingats lära mig hur rökning kan påverka även icke-rökare i omgivningen, något många rökare verkar helt omedvetna om.

Min mamma ammade mig extra länge i tron att det risken minskade för allergier, men det verkar tyvärr inte haft nån vidare effekt. Att vara allergiker och astmatiker kan tyckas som att man ändå ”kommit undan” ganska lindrigt, men det kan också gå riktigt snett.

Under en resa till Marrakech i februari insjuknade jag på flyget ner med nässelfeber, som kom från till synes ingenstans. Jag fick kylbalsam, kortisontabletter, kortisonspray – ingenting hjälpte. Jag ringde alarmcentralen och frågade vilka ”prefered providers” (sjukhusen som rekommenderas) de har där och fick svaret ”inga”. Det kan tolkas som att all sjukvård i Marrakech är ungefär lika bra/dålig. Slutligen hittade vi ett sjukhus och jag fick en kortisonspruta (tror jag, ingen talade ju engelska). Därefter starka mediciner, undvika sol och alkohol – en riktig semesterdödare! När jag kom hem igen gjorde jag (ännu) ett allergitest hos husläkaren, men det gav ingen förklaring. Källan till utbrottet är fortfarande okänd, vilket gör att jag numera alltid reser redo med ett fullproppat medicinkit och försöker vara påläst om jag bör hantera eventuella problem.

Jag har fått åka in akut flera gånger med svår astma. Att inte kunna få tillräckligt med luft är en väldigt läskig känsla. Men att tvingas kämpa för att få rätt läkare, rätt mediciner och rätt behandling är ännu jobbigare. Vägen via husläkare är ofta onödigt krånglig och jag inser att jag hade sparat mycket tid och energi om jag haft en privat sjukförsäkring istället! Jag har nyligen gått med i Astma och Allergiförbundet för att lära mig mer och ta del av den senaste forskningen. Desto fler som går med, desto större påverkan har vi! Det är positiv lobbying det!

Kommentarer