Prestationsprinsessor och sinnesro

Det blev ju lite rabalder 2009 när en annan 2,6:a (Ebba von Sydow) skrev en krönika om ”Prestationsprinsessor”. Oavsett vad jag tycker om själva ordet kände jag mig träffad i beskrivningen. Högpresterande, ”duktig flicka”, ambitiös och höga krav på mig själv – check. Jag är sällan nöjd, utan tänker konstant att jag kunde alltid gjort det lite bättre. Jag har använt mig av coaching för att försöka ändra mitt mindset, att kunna koppla av och tänka att jag gjorde så gott jag kunde – eller t.o.m. riktigt bra! Man måste våga för att vinna, och då ingår även att våga göra fel och att göra det bästa av det.

Jag funderar ständigt på hur jag kan effektivisera min tid, att hinna med att bocka av så många måsten och borden jag bara kan på kortast tid. Missförstå mig rätt, jag vill genomföra många av mina måsten och borden också! Just jobbresorna försöker jag effektivisera genom att beta av mailskörden på väg till jobbet, lyssna på en ljudbok, läsa tidningarna och boka möten. Just nu läser jag David Allens ”Få det gjort – svart bälte i vardagseffektivitet” och jag läser den på väg till jobbet – medan jag går. Denna multitaskande (o)vana har gjort att jag ibland krockat med en lyktstolpe, men har jag ett flow i läsningen är det svårt att släppa boken!

Min iphone är som min assistent som ständigt håller koll på min vardag åt mig; när mina möten är, födelsedagar, inköpslistor, flygtider, osv. I måndags i London köpte jag även ett nytt block med avprickningsbar to-do-list per kategori, i tron att ”nu kommer jag minsann få full kontroll och bli mer effektiv”. Vi får väl se..

Jag avundas människor med sinnesro. Att ha driv och mål är viktigt för mig, men jag längtar också efter att kunna känna mig lugn och helt nöjd med mina prestationer. Det finns en enkel bön som heter Sinnesrobönen som jag brukar försöka tänka på när jag är som mest stressad. ”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden”. Jag tror inte ens att man behöver inte vara särskilt religiös för att tilltalas av den, eller vad tror ni?

Kommentarer