Också yngre dör av värmen

Värme är skönt, men också farligt.Visst känns det härligt när kvällstidningarnas löpsedlar ropar SOMMARVÄRME!!! Men ibland kan det faktiskt bli för mycket av det goda, i synnerhet för oss nordbor som inte är vara vid hög temperatur, fuktig luft och stark sol. När det råder värmebölja måste vi skydda oss, och då handlar det inte bara om att undvika solen.

Ner i vattnet, in i duschen - bra knep för att inte få värmeslag.

Värmeslag kommer att bli allt vanligare här upp i Norden. Och i Botkyrka, söder om Stockholm, har man tillsammans med försvarets forskningsinstitut tagit fram ett system som visar på att var fjärde invånare är sårbar för värme. Och det handlar inte bara om äldre, överdödligheten pga av värme gäller också personer 40-60 år! Till exempel en busschaufför i en varm buss. Och det handlar inte om extrem värme. I Botkyrka räknas en dygnsmedeltemperatur på 22 grader under två dagar i sträck som värmebölja.

Dessvärre är vi dåligt förberedda här i Sverige. Vi har byggt, och bygger, för att hålla oss varma. Nu mer än någonsin när vi ska tänka klimatsmart och spara på uppvärmningen. Titta på alla hus som byggs med enorma fönsterpartier. Som växthus. Det blir inte roligt där inne när värmeböljorna kommer…Vi talar bara om riktlinjer för hur kallt det får vara, men i framtiden måste vi öppna ögonen för hur varmt det får vara i ett hus, en allmän byggnad osv. Vi har heller inte tillräckligt bra ventilation i våra hus.

Vi har definitivt inte förstått faran med värme. Kortvariga värmeböljor är ett stort och allvarligt problem.  Folk är livrädda att drabbas av en svininfluensa där ett fåtal personer dött. Men sommaren 2003 dog närmre 40 000 personer bara i Europa på grund av värmen. Precis som motorn i en bil kan börja ”koka” av värme kan människans inre organ bli ”överhettade” och kollapsa. Vid temperaturer över 42 grader kan det uppstå cellskador i hjärna, lever, njurar och skelettmuskler samt blödningsstörningar. Värmeslag, när kroppen på kort tid blir överhettad och inte kan göra sig av med värmen, kan vara livshotande. Och det är inte bara utomhus du kan råka ut för värmeslag.

Det går att vänja sig vid hög värme, men det tar ett par veckor. När vi drabbas av värmeböljor kommer de plötsligt, därför blir vi lätt sjuka. Det kan underlätta att sätta på en bordsfläkt, kyla ner sig med en dusch eller ett bad, alltid ha en flaska vatten framme, ha andra klädmaterial och anpassa sin aktivitetsgrad till värmen.

Camilla

 

 

 

Kommentarer