Egoist – ja, visst

En lugn och skön midsommarhelg börjar nå sitt slut. Jag sitter med min laptop i knät, smuttar på mitt skållheta kaffe, tar så små tuggor som möjligt av min Ben & Jerry glass för att den inte ska ta slut, zappar mellan tv kanalerna och funderar över helgens olika uppslag.

En av de händelser som sannerligen har satt igång min tankeverksamhet var i lördags när jag var hemma hos min bror och hans familj. Vi hade samlats hos dem för att fira min pappas födelsedag och jag och min älskade lilla brorsdotter Liv var de som fått äran att baka tårta. När det var dags för garneringen frågade jag Liv om det skulle stå ”Farfar” eller ”Grattis” på tårtan. Liv svarade direkt ”Det ska stå Liv”! Jag påtalar att det är farfar som fyller år och att tårtan är till honom, hon förklarar då att ”Ja, Farfar fyller år men det ska stå Liv”. Vid närmare eftertanke så kände jag att det inte fanns några belägg varför det inte skulle stå Liv, det är såklart hennes namn som ska pryda tårtan i jordgubbskristyr, det var ju hon som gjorde tårtan. Bara ett exempel på hur barn ärligt bevittnar att livet först och främst handlar om och kretsar kring sig själv i första hand vilket egentligen är det enda rätta och något som är grundläggande för att leva ett meningsfullt och hälsosamt liv där även de personer som man älskar ska ingå. Lever man inte med och för sig själv, älskar man inte sig själv och tar hand om sig själv så kan man omöjligen leva, älska och ta hand om någon annan.  Översättning av det latinska ordet ”ego” är = jag och ”ism” är = läran om. Egoism handlar alltså om självkännedom och läran om sig själv. Jag tror meningen med livet bland annat handlar just om att lära känna sig själv, en lära som inte tar slut när vi anser oss vara vuxna utan en lära som fortgår så länge vi lever. Alla är vi lika stora egoister oavsett ålder, barn som vuxen, skillnaden är bara att barn vågar vara egoistiska och stå för det. Vi vuxna har fått för oss att det är fult att vara egoistisk men sen när blev det fult att lära känns sig själv och vad säger att bara för att man är sig själv närmast inte är omhändertagande, generös och givmild mot sina medmänniskor?

Ja Ni kära miljonerklubb systrar, en liten tårthändelse kan sannerligen leda till att tankeverksamheten sätts i rullning och sätter igång både den ena med den tredje existentiella diskussionen. Såväl kaffekoppen som glassbägaren har nu hunnit bli tom och det är dags för mig att börja göra kväller och säga natti natti.

Sov gott mina vänner och var nu riktigt egoistiska!

Kommentarer