Tai chi hjälper mot artros

Sitt inte still när du har ont av artros. Träning kan lindra smärta – det mesta som du inte får väldigt ont av kan lindra din artros. Problemet är naturligtvis att många har så ont att det blir svårt att träna. På Lunds universitetssjukhus provar man nu en form av tai chi för artrospatienter, som läkaren och tai chi-experten Paul Lam i Hong Kong har utarbetat. Tai chi är en form av kinesisk gymnastik med mycket långsamma rörelser. Det program som har använts innehåller 12 övningar som ska göras regelbundet.

Trots att alla resultat från studien inte är bearbetade ännu, kan sjukgymnaste Anne Sundén, som i sitt doktorandarbete utvärderar olika träningsformer för höftartros, se att gångförmågan och framför allt tilltron till den egna förmågan ökar efter att patienten har deltagit i höftskola och tai chi-träning.

Camilla

Kommentarer