Det livsviktiga kolesterolet

Pusselbitarna i forskningen kring kolesterol faller sakta på plats. Det talas mycket om det ”onda” kolesterolet LDL, men mindre om det goda, livsvikta kolesterolet HDL som inte bara minskar risken för hjärtsjukdomar (HDL hjälper till att rensa bort fettinlagringar från kärlen och skyddar också kärlen mot oxidation  genom att förhindra oxidation) utan även motverkar inflammation och motverkar läckage från blodkärlen.

En av komponenterna som står för de gynnsamma effekterna av det ”goda” kolesterolet är en speciell fettsyra, S1P som stimulerar blodkärlens väggar och därmed ger alla de positiva effekter vi förknippar med HDL-kolesterol. Nu har forskare i Malmö kartlagt hur denna S1P-fettsyran transporteras i blodet vilket är en viktig pusselbit för att förstå varför HDL är så bra för våra kärl och hjärtan!

Maten vi äter har en stor roll i hur vi mår och hur våra kolesterolvärden ligger. Snabba kolhydrater, socker och härdade fetter som kan finnas i margarin t ex,, sänker det nyttiga HDL-kolesterolet och höjder det farliga. Äpple och fett däremot höjer HDL. Använd internet för att förbättra din hälsa. Det finns mycket att läsa om hur du förbättrar ditt HDL.

Camilla

Kommentarer