Ska myndigheterna äntligen vakna?

Mat är medicin, konstaterar Socialstyrelsen som tagit över ansvaret för kostråd till vården från Livsmedelsverket. Och nu tycks äntligen maten få lite större utrymme. ”Många tänker inte på hur stor betydelse maten faktiskt har för att en människa ska överleva. Vården är ofta så inriktad på diagnos och läkemedel att man inte inser vikten av väl avvägd och korrekt näringstillförsel för att behandlingen i sin helhet ska lyckas”, säger Socialstyrelsens medicinalråd och utredare Torsten Mossberg i ett pressmeddelande.

Äntligen! Nu får vi också hoppas på att maten får en mer framträdande position inom läkarutbildningen. Det är ju ett ypperligt sätt att hålla sig frisk eller återfå sin hälsa. Men fördomarna mot detta självklara, naturliga är så stora i vårt land. Förra veckan deltog jag i en konferens om kronisk trötthet När den japanska professorn Yasuyoshi Watanabe, som är en världsauktoritet inom detta område, berättade om hur man i Japan arbetar med att bota denna sjukdom möttes han av ett gapskratt när han visade upp en bild på en kokbok med recept på anti-trötthetsmat…

Han såg väldigt oförstående ut, för honom var det en självklarhet med kopplingen att om kroppen är svag bryter lättare latenta infektioner vi bär på ut.

Camilla

Kommentarer