Livet i tarmarna påverkar själen

I DN idag skriver Karin Bojs om hur livet i tarmarna påverkar själen! Människan lever i symbios med ungefär ett och ett halvt kilo tarmbakterier, av många olika slag. Vi kan delas in i tre grupper i huvudsak beroende på vad vi äter. När forskare låtit människor ändra diet tar det mycket lång tid innan tarmfloran ändrar sig. Det sker inte med dessa ofta korta dieter när vi ändrar livsstilsmönster.

Riktigt illa är det hur antibiotika kan ställa till vår tarmflorebalans och det tidigt. När små barn får antibiotika kan det ge störda fysiska åtkommer – och även påverka vårt psyke genom depressioner och ångest. Experiment med möss som fick mjölksyrebakterier visade att dessa presterade mer och både blev piggare och mindre ängsliga. Läs gärna själv denna tänkvärda artikel!

Alexandra

Kommentarer