När man väl tagit det röda pillret…

Har ni sett filmen Matrix? Neo blir erbjuden två piller av Morpheus, ett blått för att glömma och ett rött för att se sanningen och Neo tar det röda. Kommer ni ihåg? Efter att han tagit pillret fanns det ingen återvändo.. Han hade valt bort möjligheten att vara oskyldigt ovetandes.

Lite så är det ju för oss också. Matrixen i vår värld är uppfattningen att vi är offer för våra omständigheter. Och att det finns idioter överallt som kan förstöra våra liv! När det väl har gått upp för oss att vi faktiskt med våra tankar och känslor designar våra egna liv, medvetet eller omedvetet, kan vi inte gärna vara bittra offer för våra omständigheter längre.

T.ex. så vet jag nu att jag själv har möjlighet att försätta mig i det sinnestillstånd jag behöver vara i. Det är enkelt men förstås inte alltid lätt. Ibland vill jag t.ex. hellre få rätt i att jag blivit illa behandlad än att komma över det. Känslan av att vara kränkt är så kraftfull att den nästan berusar! Men den snor min tid och den positiva energi jag behöver ha för att uppnå det jag för stunden håller på med! Jag vill ju ha tillgång till hela min kreativa kraft och vi förlorar skrämmande mycket av vår förmåga att hitta lösningar när vi går in i ett negativt sinnestillstånd. Så därför försöker jag numera så snabbt som möjligt bända mig loss från den jobbiga känslan och välja något bättre i stället. Jag kan fråga mig saker som.. Vad kan jag göra annorlunda? Vad har jag skickat ut för signaler som har gjort den här personen till ”en fiende”? Han eller hon hade ju säkert goda intentioner enligt sin karta. Hur kan jag kommunicera bättre? Och om jag inte vill känna mig så här, hur vill jag känna mig i stället? Och när tänker jag släppa den här känslan och välja den känslan jag mår bättre av..?

Så väljer jag ett bättre sinnestillstånd och som genom ett under känns ursprungsproblemet oladdat och inte alls så himla kränkande och jag har kunnat undvika en konflikt. Trolleri!!

 

Det här låter kanske jättepräktigt och det är klart att jag inte alltid klarar av vara i total balans MEN jag är mer och mer sällan bitter, defensiv eller tycker illa om andra människor. Väldigt sällan nu för tiden, faktiskt. Och när jag känner att jag är på väg över till ”den mörka sidan” kan jag ta mig tillbaka mycket snabbare än förut.

Och hur gör jag då?

Äsch, vi kan ju alla det här med att byta sinnestillstånd, egentligen. Mer eller mindre medvetet. Fast kanske inte så tidseffektivt. När vi blir arga eller frustrerade kanske vi tar till knep som att ta på skorna och dra ut och springa, ringa någon pålitligt glad kompis, ta en macka och sätta på musiken från Ally McBeal eller mitt gamla favvo-knep; möblera om lägenheten igen… Men ibland finns det ju inte riktigt möjlighet att ta till något sådant gammalt husmorsknep! Jag kanske redan sitter mitt i ett viktigt kundmöte som har börjat gå snett och jag känner mig som en kraftlös loser. Jag kanske behöver skärpa mig på en gång! Då finns det ”verktyg” jag kan ta till för att byta mitt sinnestillstånd så att mötet ändå kan gå så bra som jag vill. Några av de mest effektiva ”verktygen” finns inom Mental Träning och NLP (Neuro Lingvistisk Programmering). Rekommenderas varmt-de är kraftfulla och fungerar!

Hade jag inte haft så svårt förr att lita på andra, utan hade följt de råd jag fick för många år sedan att prova Mental träning och NLP, är jag övertygad om att min läkning hade gått MYCKET, MYCKET fortare. I stället fick jag uppfinna hjulet själv och det tog verkligen onödigt lång tid! Nåja.. I dag använder jag Mental Träning och NLP när jag coachar klienter i stället. Och så använder jag det själv, förstås. Dagligen!

 

Så tillbaka till Matrix. Om vi nu har tagit det röda pillret och vet att vi designar våra egna liv och att det dessutom är upp till oss själva att bestämma hur vi vill reagera på det som händer oss är det lätt att drabbas av prestationsångest. Då ska allt bli perfekt med en gång! Det är nu vi ska vara snälla och ha tålamod med oss själva. För att få nya vanor i hur vi tänker och agerar behöver vi träna, träna, träna. Men, vet ni vad..?

Jag kan inte tänka mig något intressantare ämne att studera och träna mig i. Heller inte något som på ett bättre sätt främjar världsfreden än vår egen förmåga till kommunikation med oss själva och våra medmänniskor och därmed vår förmåga till respektfull och effektiv konflikthantering.

Och har vi väl tagit det röda pillret och vet vad vi faktiskt är kapabla till, finns det ju egentligen ingen återvändo..

 

Kommentarer