Därför blir latmasken sjuk

Ju mindre vi rör oss desto mindre lust att röra oss får vi. Jo det ligger något i detta att de som motionerar och tränar ofta tränar väldigt mycket. Forskare i USA har upptäckt att den som inte tränar har lägre nivåer av mitokondrier, det man brukar kalla cellens ”kraftverk”. Ju mer du tränar desto fler mitokondrier får du. Det är därför du känner dig piggare, starkare och mer fylld av ork och energi när du rör på dig regelbundet.

Det är lätt att hamna i en ond cirkel och bli en riktig soffpotatis.

”När vi allt oftare avstår från motionen i våra liv, vilket till exempel ny teknik påskyndar, så går grundkonditionen bland befolkningen ner och då minskar antalet mitokondrier, kraftverk, i människors muskelceller. Det i sin tur gör det så mycket svårare för människor att börja motionera.”, konstaterar forskarna. Svårigheter att motionera, till exemel om du är rullstolsbunden, har astma eller är för fet kan leda till andra komplikationer som diabetes och hjärtsjukdomar eftersom man då får färre mitokondrier.

Camilla

Kommentarer