Träna hårt om du har diabetes

Tvärt emot vad som brukar anges så tycks det vara som att diabetiker typ2 blir bättre av att träna riktigt hårt! Åsa Segerfors, som är sjukgymnast och forskare vid Lunds universitet, menar att det händer något i kroppen just vid den hårda, ansträngande träningen. Redan efter ett träningspass kan man se en påverkan på insulinkänsligheten.  Det verkar som om det är bättre med korta och intensiva pass – men lite oftare. Man spekulerar nu i om det kan det räcka med mindre men mer ansträngande träning än man rekommenderar idag. Likaså är det bra att kombinera konditionsträning med styrketräning. Givetvis måste träningen anpassas efter vad var och en klarar men det viktiga tycks vara hur ansträngande träningen känns. Joggar du ska du varva att springa långsamt och snabbt. Promenerar du kan du försöka lägga in lite branta uppförsbackar på turen.

Camilla

Kommentarer