Socker farligast för hjärtat

Socker gör oss inte bara tjocka, det är riktigt farligt för hjärtat också visar ny svensk forskning. Personer som äter mycket socker har sämre blodfetter och kan löpa ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, är forskaren Emily Sonestedts nya resultat som presenteras i den medicinska tidskriften British Journal of Nutrition. Forskningen har fått stöd från Hjärt-Lungfonden.

Socker tycks leda till åderförfettning och är troligen farligare än fett.

– Det är lite förvånande. Det verkar som om det är viktigare att undvika socker än fett, säger Emily Sonestedt, doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet, till DN.se.

Vår sockerkonsumtion liggesedan flera år på runt 40 kilo per år. Men, det är så mycket mer som är ”socker” idag. Läs innehållsförteckningarna så ser du snart att det mesta innehåller modifierad stärkelse som maltodextrin, och majssirap som är billigt och finns i snart sagt all fabricerad mat. I tusentals matvaror.

Återigen, läs på innehållsförteckningarna, läs det finstilta eller ännu hellre laga så mycket du kan själv. Då vet du vad du får i dig.

Camilla

Kommentarer