Dags att uppgradera sömnen!

Finns det något mer underbart än att få gå och lägga sig när  man är trött? Att vakna utsövd och pigg. Tyvärr har sömnen blivit nedprioriterad i vår tillvaro. Någonstans i vårt moderna 24-timmarssamhälle har vi tappat respekten för sömnen. Vi håller oss vakna när vi borde sova. För att det är kul, för att vi måste jobba ja till och med för att det emellanåt anses lite ”fult” att sova.

Men när vi rationalliserar bort sömnen så här så kan det bli svårt att sova när vi väl vill det. Var femte svensk har sömnproblem idag. Och nu kommer den ena studien efter den andra som visar hur skadligt det är för oss att inte sova tillräckligt. Dålig sömn ökar risken för diabetes typ 2. För lite sömn gör dig tjock, eftersom du blir hungrig av för lite sömn. Det är under sömnen kroppen återhämtar sig, för lite sömn försämrar ditt immunfösvar och gör dig sjuk. Sömnproblem löser du inte med sömnmedel! Det är en tillfällig lösning som du inte ska förlita dig på mer än i akuta lägen och bara någon vecka, menar sömnläkaren Lena Leissner.

Nej, ta tillvara på den mörka vintern och uppgradera sömnen. Se sömnen som ett njutningsmedel. Har du inget annat för dig, gå och lägg dig och bara njuuut. På kuppen har du chans att bli både smal och frisk.

Camilla

Kommentarer