Varför ramlar gamla?

Att vi i alla åldrar halkar och ramlar när det är halt ute, det är ju lätt att förstå. Men varför ramlar så många gamla? En stor orsak till att äldre tappar balansen är alla mediciner de äter. Antidepressiva så kallade SSRI-mediciner, som många gamla får när de i sin ensamhet på ålderns höst börjar känna att livet saknar mening, ökar ramlandet alldeles väldigt visar en ny studie från Erasmusuniversitetet i Rotterdam.

Hos den som bara tog en fjärdedel av sin rekommenderade dos ökade risken med 31 procent. Hos de som åt sin rekommenderade dygnsdos tredubblades fallrisken! Åt de dessutom lugnande ökar risken ännu mer. Och till detta kan dessutom läggas alla sömnmedel som är mycket vanliga hos äldre. Hos gamla tar det tre gånger så lång tid att bryta ner en sömntablett. Det betyder att om en äldre person tar en sömntablett vid nio på kvällen, så verkar den ändra fram till fyra-fem nästa eftermiddag… Inte konstigt man ramlar då.

Varje år fallskadas 300 000 människor i Sverige till en kostnad av 22 miljarder kronor. Sju gånger fler behöver sjukhusvård till följd av fallolyckor än antalet som behöver vårdas till följd av olyckor i trafiken. Under 2010 dödades närmare 1 600 människor i fallolyckor

Mediciner är i många fall väldigt bra. Livsnödvändiga dessutom. Men det är också så att läkemedelsorsakade problem är idag den vanligaste orsaken till att svenskar läggs in på sjukhus – där personalen sällan har koll på vad patienter egentligen äter för mediciner. Lyssna gärna på programmet Kaliber från november förra året. Klicka på länken här. Och titta på statistiken i bilden. I affärerna vet man ju ju fler sorters schampo eller yoghurt som finns, desto mer köper vi. Man kan ju undra om detsamma gäller för läkemedel. 1980 fanns 2295 godkända läkemedel för människor. 2011 fanns det 11 086.

Camilla

Läkemedelsorsakade problem har blivit den vanligaste orsaken till att svenskar läggs i på sjukhus

Kommentarer