Svart på vitt igen – om än på män…

Så har det kommit ännu en intressant studie som visar att hjärnan stimuleras av fysisk aktivitet – motion. I veckan skrev Dagens Nyheter om en studie där 1,1 miljoner (!) psykiskt friska män har följts från mönstringen  och 40 år framåt. Och resultatet är tydligt, dålig kondition som ung ökar risken för depression som äldre.

Det finns säkerligen ett samband mellan att den som tränat som ung fortsätter att röra sig även som äldre och därmed blir mentalt stark. Men det intressanta är ju att hjärnan påverkas av rörels. Precis som den påverkas av kultur och annan stimulans. Och detta långt upp i åren. Det är som att träna sina muskler. Men vill du få högre IQ ska du satsa på att konditionsträna hellre än styrketräna – även om det är bra för mycket annat i kroppen.

Enda smolket i bägaren är att studien, ska man säga som vanligt eller i alla fall återigen, bara innefattar män… Varför?!

Alexandra

 

Kommentarer