Ät dig frisk

Så skönt att sjukdomens månad, vabruari, är slut. Jag vet inte om det är just den här vintern som har varit extrem eller om jag umgås för mycket med småbarnsfamiljer men jag tycker att alla är sjuka hela tiden. Det verkar som det är något slags trippelvirus som har härjat/härjar med svininfluensa, vanlig influensa och RS-virus. Har man otur går det att åka på alla tre. Själv är jag mest konstant förkyld (som gravid har man dessutom sänkt immunförsvar…)

Så nu tänkte jag bygga upp mitt immunförsvar igen och se fram emot en frisk vår.

För att hålla sig frisk är det viktigt att tänka på att äta bra, sova tillräckligt/återhämta sig, motionera lagom och inte sist men inte minst; hålla god handhygien, tvätta händerna ofta.

När det gäller maten är det bra att äta en lagom balans av fett, kolhydrater och protein och att satsa lite extra på vitaminer, mineraler och antioxidanter som finns i:

frukt, grönsaker, bär, fullkornsprodukter, nötter och fröer, grönt och rött te samt färskpressad juice.

Speciellt zink och C-vitamin ingår i enzymer som katalyserar (effektiviserar) immunförsvaret och finns i till exempel nötter och citrusfrukter.

Det finns även visst vetenskapligt stöd för att ingefära, vitlök och chili innehåller antiinflammatoriska och i viss mån läkande ämnen.

Så efter jobbet idag ska jag botanisera i frukt- och gröntdisken och leta upp gott, grönt lösviktste. Ska även hålla extra utkik efter superbär (med extra mycket antioxidanter) som Goji och Aronia (den svenska varianten) eller vanliga blåbär.

Back Camera

Kommentarer