För lite sömn gör dig fet

Visst har vi hört det förut, att det inte är bra att sova för lite. Och att man dessutom blir fetare om man sover för lite, vilket är mindre än sju, åtta timmar. Men nu har det kommit resultat från en tioårs studie i Uppsala som visar att dessvärre sitter effekterna av att i unga år sova för lite, kvar upp i åren. Alltså Kvinnor som i 20-års ålder sov för lite men sedan ändrat sina vanor och börjat sova mer ändå generellt sett var fetare och hade mer av det skadliga bukfettet.

När man sover för lite rubbas rubbas produktionen av tillväxthormon och stresshormonet kortisol, detta är forskarnas teori till varför vi blir tjocka av för lite sömn.

Mat och motionsvanor spelar in när det handlar om sjuklig fetma, men sömnlängden är också en bidragen orsak. Kvinnor som sover extremt lite, fem timmar eller mindre, hade i studien det klart största midjeomfånget.

Att sova för länge anses inte heller bra, men i denna studie fann forskarna inget samband mellan extrem lång sömntid och bukfetma. Däremot visade det sig att såväl kortsovande som långsovande kvinnor oftare är mer inaktiva, röker oftare och har oftare någon sjukdom, fysisk eller psykisk.

Camilla

Kommentarer