Inom vissa områden råder det första april året om. Här luras man ständigt, men får aldrig veta om det. Oxfilé visar sig vara hästkött, eller färgat fläskkött. Tonfisk är escolar, eller smörfisk som man säger ibland. Överhuvud taget är fusk i fiskbranschen mycket större än vi hittills anat. Billiga sorter ersätter dyra, kalixrom är amerikansk sikrom… Man uppskattar att en fjärdedel av fiskprodukter som säljs i restaurang och butik inte är vad de utges för att vara. Den stora mängd fryst fisk som transporteras runt om i världen i containrar under tillverkningen innan den når konsumenten gör det svårt att veta ursprunget.
Fusk, men ändock byts kött mot kött och fisk mot fisk.
Värre är det med andra råvaror, och matfusket är utbrett. Olivolja extra virgin är sällan olivolja, inte ens av sämre sort. Palmolja, som i sin tur är kritiserat för att det leder till skövling av regnskogar, ersätts med livsfarliga ftalater, den kemiska mjukgöraren som finns i plast och visat sig vara såväl hormonstörande som cancerframkallande. Och färggranna kryddor som paprika och curry är fullproppade med det på många ställen förbjudna cancerframkallande färgämnet Sudan1.
Vi omges av bedrägerier. Kopior och plagiat översvämmar kläder, skor och väskmarknaden men detta skadar oss i alla fall inte fysiskt. Värre är det med läkemedel och mat som vi i god tro stoppar i oss. Här råder utbrett fusk som kan leda till allvarliga skador. Att bara läsa en innehållsförteckning räcker inte längre.
Den amerikanska ideela organisationen Food Fraud Database har på sin web-sida en stor databas över matbedrägeriet. Listan lanserades 2010, men uppgraderades nu i januari med rapporter från vetenskapliga tidskrifter och media i och innehåller nu ca 2.000 livsmedel. Målet är att vara till nytta för tillsynsmyndigheterna och inköpare, men eftersom databasen är gratis, kan alla titta in.
Det är i kryddor, vegetabiliska oljor och mjölk som det fuskas mest. Priset är naturligtvis en viktig faktor varför det fuskas, saffran har enligt listan 109 registrerade falska substitut. Allt från ringblommor, majs och silke till gips, krita och delar av bomull eller plasttråd…
Äpple- och granatäpplejuice kan lätt framställas enbart av smakämnen och lite citronsyra och mjölk, ja det finns sådan som aldrig ens varit i närheten av en ko. Vid analys har “mjölk” visat sig innehålla stärkelse, tvättmedel, maskinolja, kaustik soda, veteperioxd med mera!
Vi har idag en kemisk industri som är mycket duktiga på att hitta smak och konsistenssubstitut som är mycket verklighetstrogna men betydligt billigare än den äkta varan.
Håll ögonen öppna, besök journalisten Mats-Eric Nilssons upplysande sida Äkta vara eller Naturskyddsföreningens hemsida så lär du dig mycket. Du får helt enkelt bli din egen detektiv!
Camilla