Socker är vårt stora folkhälsoproblem

Det största folkhälsoproblemet och hälsovårdsmisslyckandet i mänsklighetens historia! Men politikerna gör ingenting, konstaterar barnläkaren och professorn Robert Lustig som forskar på barnfetma i San Fransisco. Han syftar på sockret. När det finns överallt som nu, går det inte att undvika!

Idag dränks vi av socker, 80 % av alla livsmedel i USA har tillsatt socker och då det extra farliga fruktossockret som säljs i raffinerad form som majssirap eller glukossirap. Till och med grönsaker sprutas med socker för att – bli godare…

Processad mat är en styggelse, riktig mat är lösningen, menar Lustig.  180 000 personer i världen har dött av hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes som kan härledas till allt för stor konsumtion av läsk. Detta var något av det som framkom i svt:s tvprogram Korrespondenterna som igår tisdag handlade om – socker!

Vårt sockerberoende börjar allt mer likna ett missbruk. Socker är lika beroendeframkallande som alkolhol och tobak, det är billigt och det är mycket skadligt för vår hälsa. Och missbruket sprider sig över världen, i Indien konsumeras idag mest socker i världen och här finns också flest diabetiker.

Robert Lustig visar upp en skrämmande framtidsbild, där sjukvårdskostnaderna för personer med sockerrealterade livsstilssjukdomar som diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdomar kommer att bli så höga att vi inte har råd med någon annan sjukvård! Idag är 7% av jordens befolkning diabetiker.  De ”äter” upp sjukvårdsresurserna, det blir inga pengar kvar. Det kommer att sluta med att vi blir bankrutt, menar professor Lustig i inslaget.

Efter 30 års budskap kring att maten ska vara fettsnål har professor Robert Lustig tröttnat på fettfixeringen när huvudproblemet är det tillsatta sockret. Systemet har skapats av och för livsmedelsindustrin för att få hela världen att öka sin konsumtion, förklarar han. Nu ser vi effekterna…

Vill du veta mer om hur sockret påverkar oss? Läs Ann Fernholms utmärkta bok ”Ett sötare blod”. Där får du bl a veta att sju av tio som får en hjärtinfarkt har problem med blodsockret, sju av tio som har alzheimer har problem med blodsockret och att personer med höga blodsockerhalter löper 70% högre risk att senare i livet avlida i cancer!

Camilla

 

 

Kommentarer