Är vi för rädd?

Vad är vitsen med att stärka sitt mod? Så händer det att folk frågar mig. Jag som borrat in mig i ämnet ser ju förstås många vinster, både för dig som privatperson och för företag och organisationer. Jag har träffat på många som har tjänat på att bli modigare. De har vågat ta konflikter så att arbetsglädjen och produktiviteten kommit tillbaka, de har satt gränser på ett sätt som gjort att de räddat relationer, de har ändrat attityd mot nya idéer och fått ökad kreativitet och lönsamhet. Andra har börjat ta mer plats och visa upp hela sin fulla potential betydligt mer. Vilket lett till vinster både för dem själva och företaget de jobbat på.

Så för mig är det självklart att vi behöver mer mod. Jag har sett så många grupper där rädsla fått styra, rädslan för att göra eller säga fel, rädsla för konflikter, rädsla för det okända och rädsla för att inte bli omtyckt. Vi vill alla bli uppskattade för den vi är, det är mänskligt. Men när rädslan gör så att vi anpassar oss så mycket att vi suddar ut vår kraft, vårt engagemang och vår särart – då blir bristande mod både ett personligt problem och en samhällsfara.

Här nere berättar jag om några personer och organisationer jag stött på i livet. De har alla på olika sätt vunnit på att bli modigare. Jag har ändrat namn och i deras historia för att de inte ska kunna identifieras.

* Lotta på jobbet vill bestämma allt, hon rättar alla och himlar med ögonen om andra kommer med idéer. Hon har koll på alla. Alla blir nedtryckta av hennes stil, men ingen vågar säga ifrån. Lotta blir ju så arg av feedback, om den inte är bra. Folk omkring henne hukar, tystnar och tappar arbetsglädjen. Även hennes chef drar sig för att prata med henne. Vem vet, hon kanske ändrar sig… Vad skulle hända om chefen tog modet till sig och pratade med henne på ett bestämt, men medkännande sätt? Jo, när chefen väl vågade, förändrades stämningen helt. Det tog ett tag, men så småningom kunde Lotta se hur hennes attityd påverkade andra.

* Eva har en man som nästan varje eftermiddag ringer och säger att han blir sen och undrar om hon kan handla och laga middagen. Hon säger ja, vad ska hon annars svara? Ibland hinner han inte ens hem till middagen, och hon och barnen äter själva. Men han tjänar ju mer och det är viktigt att han får jobba, tänker hon. Men irritationen växer och hon börjar gnälla och tjata, men drar sig för att prata med honom. Vad skulle hända om Eva tog modet till sig och berättade hur kon kände och vad hon behöver, utan att anklaga eller själv gå i försvar?

När Eva väl vågade prata med sin man bestämde de sig för att göra ett schema de skulle hålla sig till. Hennes man lärde sig att sätta gränser på jobbet så att han inte behövde jobba över de dagar han hade ansvar för middagen hemma. Både Eva, relationen och familjen blev gladare.

* Sara har alltid varit lite blyg och försiktig, men också otroligt kunnig och kompetent. Hon gör bra ifrån sig på jobbet, men vill ta mer plats. Men varje gång hon ska göra sin röst hörd blir hon nervös och orolig och kritiserar sig själv hårt efteråt. För att kunna avancera måste hon ta mer plats, tycker hon. Sara har en inre kritiker som driver på henne hårt. Vad skulle hända om hon kunde acceptera sig själv mer och bli snällare mot sig själv? Vad skulle hennes arbetsgivare vinna på att hon vågade visa upp hela sin potential?

Sara tränade sig både på att visa medkänsla med sig själv och att prata inför andra. Hon blev mer och mer bekväm med det, och hennes förslag på förändringar uppmuntrades i företaget, vilket gjorde att hon vågade ännu mer.

* Linda har massor av idéer och är ovanligt kreativ. Men på jobbet skrattar de mest åt henne och hennes förslag på förbättringar. Så fort hon kommer med en idé skakar de på huvudet och berättar att de redan provar något liknande för flera år sen. ”Det har vi redan gjort” eller ”Det där går aldrig” säger de. Ofta skämtar de om att hon är ung och entusiastisk och säkert lugnar ner sig med åren. Vad skulle hände om hennes arbetsgivare lyssnade mer på henne och bejakade hennes idéer? Lindas företag arbetade med att öka kreativitet i arbetsgruppen. De fick träna på att bejaka och stötta varandra. Senare kom gruppen med ett gemensamt förslag på utveckling av deras produkt, som blev en lyckad nysatsning. Grunden till idén kom från Linda.

Vad skulle du vinna på att bli mer modig? Inom vilket område skulle du vilja ha mer mod? Det är frågor som kan vara bra att fundera på ibland. Att blir medveten är ett första steg mot förändring.

På fredag pratar jag på 1,6 miljonerklubben i Stockholm. Hoppas vi ses där!

varma och soliga hälsningar Maria Gerlofson

 

Kommentarer