Var modig och rädda världen!

Mod ger dig mer handlingskraft och större självrespekt. Det är också modiga människor som för utvecklingen framåt. Men hur blir jag modigare, både för min egen och andras skull?

I min bok Mod Stå upp för dig själv har jag flera verktyg, här är några tips:

* Känn dig själv, ta reda på vilka styrkor du har, vilka rädslor och vilka motstånd. Fundera också på vilka grundvärderingar du egentligen har och vad du brinner för. Ju vet du mer om dig själv desto större är chansen är att du har kontroll över ditt liv. Ett sätt är att skriva av dig dina funderingar, att ta dig tid att utforska dig själv.

* Prata snällt med dig själv. Låt inte den kritiska inre rösten ta överhand. Visa dig själv medkänsla. Ju snällare du är mot dig själv, desto mer vågar du. Du får också lättare att hantera motstånd. Peppa dig själv med ord som passar dig. Det finns även meditationer du kan använda som exempelvis Kärleksfull vänlighet, som finns inom mindfulness och buddism.

* Träna dig i att hantera konflikter. Prova i små steg att säga emot, tycka annorlunda och hävda din röst. Ju mer du gör det, desto bekvämare blir du. Ge dig goda förutsättningar att lyckas, börja i miljöer där folk är vänligt inställda, och ge dig lagom stora utmaningar innan du tar tag i de större.

* Fokusera på de långsiktiga vinsterna med det du gör. Någon kanske blir arg eller besviken när du sätter en gräns, men vad händer på lång sikt om du inte sätter gränser?

* Träna dig i tydlig kommunikation, säg vad du tycker och tänker utan de små ursäktande och förminskande orden: nog, lite, kanske, tror, eventuellt. Prata utifrån dina egna behov och önskningar och undvik att klanka ner på andra.

* Träna upp din inre styrka och din självkänsla, om du behöver, så att du klarar motstånd bättre och inte tappar fokus av att bli kritiserad.

* Gå ihop med andra som brinner för samma sak som du. Det är lättare att agera i olika frågor om man är fler som stöttar varandra.

* Ta ett första steg mot mer mod. Fyll i denna mening med det som passar dig:” Om jag vore mer modig skulle jag……”. När du vet vad du skulle göra om du vore mer modig, fundera ut ett första steg mot mer mod, och ta steget!

I går var jag på en konferens om hållbarhet. Talarna konstaterade att vi står inför stora utmaningar i världen. Vi har ekonomisk kris i många länder, arbetslösheten är stor och extremistiska rörelser är på frammarsch. Och samtidigt har vi en skenande klimatkris.

Väldigt många pratade om att vi behöver mod. Mod att komma med nya idéer och tankar, mod att fatta besvärliga och inte alltid omtyckta beslut, mod att tänka i nya banor och mod att agera på ett nytt sätt. Mod och visioner behövs för att framtiden ska bli ljus för oss alla. Och förstås handling.

Det stärkte mig i min övertygelse att mod är en otroligt viktig egenskap, inte bara för varje individ, men också för världen i stort. Tränar du upp ditt mod, hjälper du inte bara dig själv och ökar din självrespekt. Du kan också vara med och rädda världen!

Jag hoppas du har inspirerats till mer mod och modiga handlingar av min gästblogg. För det viktigaste i slutändan är ändå själva handlingen. Det är inte tanken som räknas, det är vad du gör!

Lycka till med alla dina modiga handlingar framöver. Och kontakta gärna mig om du behöver pepp, stöd eller inspiration! Jag finns på maria@gerlofson.se. Vill du fortsätta följa mig, gilla min grupp på facebook Mod Ledarskap Förändring

Tack för mig och lycka till!

Varma hälsningar Maria

Kommentarer