Mindfulnessvecka i Tällberg

IMG_7831

Den 24-30 Juni 2013 samlas människor från världens alla hörn i Tällberg. Mindfulnessveckan är ett nytt svenskt och internationellt initiativ för att integrera mindfulness i samhället. Framstående forskare och praktiker kommer för att utbyta senaste rön och erfarenheter. Veckan innehåller föredrag och workshops med olika inriktningar. Några områden som kommer att lyftas fram är mindfulness vid ledarutveckling, vid smärta, inom äldrevård, vid stressproblematik, vid ADHD samt mindfulness i skolan. Amishi Jha, PhD vid University of Florida, USA kommer också att tala om vad som händer i hjärnan vid mindfulnessträning.

Varför är mindfulness så hett? personligen ser jag det som det mest effektiva verktyg för ökat välmående i vårt 24 timmars samhälle. Tänk bara på vad som hänt de senaste åren med vårt dygn. Det var inte länge sedan det mesta var stängt på söndagar, affärerna stängde 20.00, TVprogrammen på kanal 1 och 2 slutade sändas kl 22.00 och ville man kontakta sina vänner så gällde det att ringa på den fasta telefonen före kl 21.00. Kan ni minnas hur det kändes att gå från jobbet och inte vara nåbar varken via telefon eller mail. Återhämtning var inbyggt i tillvaron. Precis som att gym inte behövdes då vi alla jobbade på gården, behövdes inte mindfulness på samma vis då hjärnan fick automatisk vila. Idag då hjärnan KAN vara på dygnet runt behöver vi aktivt lyfta in ANDRUM och strategier för att bryta vår autopilot. Mindfulness handlar primärt inte om avslappning som många tror. Det är en fokusträning och det handlar om att avsiktligt välja var man vill ha sitt fokus, utan att döma eller värdera. Det handlar om att bryta autopiloten och köra manuellt ibland. Att stanna upp och välja vad man ska zooma in på. Tid är heligt idag och kanske är det inte så konstigt att mindfulness slår, då det handlar om att göra det mest effektiva av den stund man har.

yoga-1

Vill du läsa mer om denna intressanta mötesplats i Tällberg så gå in på

www.mindhousepark.org och har du möjlighet så åk dit!

Jag tror att det blir en fantastisk vecka!

/Gabriella

 

 

Kommentarer