Vad har du för emotionell stil?

Precis som att olika genetiska kombinationer ger oss ögonfärg och längd, påverkar olika aktivitetsnivå i hjärnan vår personlighet.

IMG_1851

Harvard professorn Richard J. Davidson beskriver sex dimensioner som i sin unika mix påverkar hur vi uppfattar och reagerar på omvärlden, hur vi samspelar med andra och hur vi väjer oss för livets hinder.

En känsla som består och förblir konstant i flera minuter, timmar eller till och med dagar, är en sinnesstämning”ex hon är verkligen på gott humör”. En känsla som är utmärkande för en person, inte i dagar utan i år, är ett karaktärsdrag, ” han är ständigt arg på omvärlden den där argsinte mannen”. Forskning inom modern neurovetenskap har kommit fram till 6 dimensioner som i olika kombinationer utgör varje människas emotionella stil, som beskrivs som ett konsekvent sätt att reagera på det vi upplever i livet. Det styrs av specifika, identifierbara nervkretsar i hjärnan och kan mätas med objektiva laboratoriemetoder. Vår emotionella stil påverkar sannolikheten för att vissa känslotillstånd, karaktärsdrag och sinnesstämningar ska återkomma.

De sex dimensionerna är:

  1. Återhämtningsförmåga: Hur långsamt eller snabbt du återhämtar dig efter motgångar.
  2.  Inställning: Hur länge du kan hålla kvar en positiv känsla.
  3.  Social intuition: Hur skicklig du är på att fånga upp sociala signaler från människor omkring dig.
  4.  Självkännedom: Hur väl du uppfattar kroppsliga signaler som avspeglar känslor.
  5.  Lyhördhet för sammanhang: Hur bra du är på att styra dina emotionella reaktioner med hänsyn till det sammanhang du befinner dig i.
  6. Uppmärksamhet: Hur skarpt och tydligt du kan fokusera.

Vill du ta reda på mer om din emotionella stil, så läs boken: Hjärnans emotionella liv. Kanske är du en positiv person som återhämtar dig snabbt, är väl anpassad och socialt intuitiv, med dålig självkännedom, men fokuserad? Kanske är du negativ, ofokuserad och socialt vilsen med dålig självkännedom men god återhämtningsförmåga?

Visst är det spännande!

Allt gott till er! /Gabriella

 

 

Kommentarer