Bygg styrka där den behövs!

Pilates med ring
Pilates med ring

Pilates är idag en av världens mest populära och effektiva träningsmetoder. Den stärker kroppen, förbättrar din balans och koordination samtidigt som du formar din figur och ökar din rörlighet. Du får en god hållning som gör att din kropp både utstrålar självkänsla och mår bra. Träningen stärker musklerna runt midja, mage och rygg. Föreställ dig att du bygger upp en osynlig korsett som ett kraftbälte runt midjan. Pilates är en effektiv rehabiliteringsträning för dig som har problem med rygg och nacke. Du kan också förbättra, förebygga och eliminera ryggproblem med hjälp av pilates.

Pilates är en träningsform som kombinerar gammal tradition, kunskap och visdom med modern kunskap. Med pilatesträning kan du stärka kroppen, utveckla god andningsteknik och mental koncentration. Din balans och koordination förbättras samtidigt som du faktiskt formar din figur och ökar din rörlighet. Du får dessutom en fantasisk hållning som gör det lättare för dig att sträcka på dig själv både fysiskt och mentalt. Gör det just nu. Sträck igenom ryggen. Sitt upp med rak rygg så länge du kan. Vad händer? Börjar du efter ett tag eller kanske redan nu att känna att det spänner och känns onaturligt att sitta helt upprätt? Då kan du med fördel utöva pilates. En god hållning får din kropp att må bra och din utsida att spegla ett inre välbefinnande. Alla kan träna pilates tack vare dess mjuka och enkla övningar.

Många tränar pilates för att träningen har en figurformande effekt. Din kropp bli slank och välformad. Träningen stärker upp musklerna runt midja, mage och rygg. Joseph Pilates kallade området för vår ”kraftstation” och det kan beskrivas som en osynligt ”korsett” eller ett ”kraftbälte”.

Pilates passar också dig som lätt får ryggproblem, tendens till ryggskott och spänningar i nacke. Ofta beror detta på stillasittande arbete eller ett inaktivt liv, men det kan även vara gamla spänningar som ger sig till känna, som kroppen inte kan göra sig av med, mentalt eller fysiskt. Det finns en god chans för dig att du kan förbättra eller eliminera sådana problem med pilates.

Många som har en något begränsad rörelseförmåga väljer pilates som träningsform. Det kan vara allt från utslitna knän och höfter, tennisarmbåge, diffusa kroppssmärtor till depression, utbrändhet och fotledsproblem. Det är allmänt känt att det är en effektiv träningsmetod vid inkontinensproblem. Oavsett vad du lider av, om det är sjukdom eller smärta, sök hjälp och hitta en form av träning eller aktivitet som passar just dig. Det finns något för alla och genom att respektera dig själv, dina möjligheter och begränsningar, så kan du hitta din egen gyllene väg.

Pilates utformades av tysken Joseph Pilates i början av 1900-talet. I tidig ålder drabbades han av olika sjukdomar och hans intresse väcktes för att lära sig hur man motverkar ohälsa och bygger en stark fysik. Yoga var en av hans stora inspirationskällor. Originalmetoden baseras på 34 olika övningar för matt-träning. Idag är det en av världens mest omtalade och populära träningsformer. Joseph Pilates sägs själv ha uttalat att han var 100 år före sin tid och det verkar onekligen som om han hade rätt. Idag har många anammat pilates grundstruktur och utvecklat den vidare. Det finns många olika former av pilates, olika inriktningar och många redskap, bl.a. en reformer, en maskin med fjädringar.

Pilates ansåg att vårt största problem och hot mot vår hälsa var en ”medfödd svaghet” runt mage och rygg. Han betonade behovet av att stärka upp alla små muskler innanför de stora.

Positiva effekter med Pilates

Du förbättrar din balans

Du dämpar stress

Din matsmältning blir bättre

Du får bättre cirkulation

Ditt immunförsvar förbättras

Du formar din kropp

Du bygger styrka och koordination

Du får en fin hållning

Du får långa, slanka muskler

Du lär känna din kropp

Du stärker dina bukmuskler

Du förebygger och motverkar inkontinens.

Har du inte provat Pilates så hoppas jag ha inspirerat dig att göra det snarast möjligt. Underbara resultat och välgörande effekter väntar dig!

Trevlig helg,

Annette Lefterow

 

Kommentarer