Ungefär hälften av vår vakna tid, 47 procent är vi i tankar på det förflutna eller i drömmar om framtiden. Ibland farhågor, ibland härliga scenarion.
Läser intressanta artikeln i Svenska dagbladet, där neurologen och minnesforskaren Pontus Wasling beskriver att just förmågan att ständigt måla upp framtidsscenarion är det som gjort människan framgångsrik. Han beskriver om den vandrande tanken som är den rastlösa hjärnans grundläge och att dagdrömmeriet drar igång när vi arbetar, diskar och har lite småtråkigt. När vi har sex, ägnar oss åt sport eller ett jobb som uppslukar oss är vi däremot mer fokuserade i nuet och det är då vi mår som bäst.
Givetvis ska vi ibland tänka på gamla minnen, dra slutsatser baserat på erfarenhet och planera för vår framtid. Konsten är att finna en balans och kunna rikta sitt fokus dit den gör mest nytta i stunden.
Det är detta jag själv jobbar på, försöker att guida mina klienter till att göra och tror på. Det är ok att dagdrömma när man vill, ältar negativa tankar eller ha rädslor för att göra bort sig, eller ta fel beslut. Blir vi medvetna om det kan vi dock rikta om vårt fokus när det blir för mycket ältande eller onödig oro.
Ta hand om er och låt oss inte tro på alla knasiga tankar vi får då och då! /Gabriella