Lära sig dricka måttligt eller sluta helt?

Engelsk forskning visar att ungefär 50 procent kan uppnå ett kontrollerat drickande och resultatet av en färsk studie på Riddargatan 1 kommer fram till att hela 65 procent med ett beroende har uppfyllt sina mål att minska drickandet eller sluta helt inom sex månader.

– Vi vill utmana den rådande ordningen inom exempelvis sjukvården, missbrukarvården och socialtjänsten att man bara kan bli av med sin överkonsumtion och sitt alkoholberoende genom total avhållsamhet. Det stämmer faktiskt inte, den myten gör snarare att många struntar i att söka hjälp.

Det säger Sven Andréasson, en av landets ledande beroendeforskare, professor i socialmedicin och chef för Riddargatan 1, en landstingsdriven unik mottagning för personer med alkoholproblem i Stockholm.

Jag är fullt medveten om att alla inte klarar av att dricka måttligt. Jag vet inte hur många jag träffat som vill dricka ett glas vin, men som tar 20 om de väl börjar. Trots denna vetskap tycker jag det är fruktansvärt att sprida myten om att det gäller alla. Visst finns det människor som kan lära sig att dricka måttligt! Även detta ser jag många bevis på i min vardag som människa och psykolog och är glad att Sven Andréasson lyfter frågan.  Precis som Sven Andréasson  tror jag att många faktiskt inte vågar söka hjälp av tanken på att de då ”måste sluta helt”. Det kan vara ett hårt jobb att lära sig dricka måttligt och det kan kräva många fall på vägen, men hur skall man annars hitta sina gränser, se vad man klarar och inte och jobba med strategier steg för steg.

En kvinna jag träffade förra veckan kämpar med att hålla sig totalt nykter för att återställa sin inre kemi. Trots stark inre motivation föll hon dit då hon gick bredvid ett café som hade rättigheter. Hennes hjärna ”kidnappades” och suget blev för starkt. Efteråt känner hon en enorm besvikelse, men inser samtidigt vilken lärdom detta var för henne.  Kanske ser det annorlunda ut i framtiden, men just nu är det som det är. Det hon arbetar med i dagsläget är ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Det handlar om att träna upp sin medvetenhet på ett ickedömande vis. Att se verkligheten precis som den är och träna på att göra medvetna val. Istället för morlapredikan får man träna och utmana sig själv steg för steg  i sin värderade riktning.

Läs hela artikeln i SvD

Majoriteten av de alkoholberoende söker nästan aldrig hjälp. Orsak: De känner skam.

Majoriteten av de alkoholberoende söker nästan aldrig hjälp. Orsak: De känner skam.

/Gabriella

Kommentarer