Minska matsvinnet genom att engagera våra barn

Vi har förlorat vår naturliga koppling till hur mat produceras idag. Vi måste lära våra barn att åter använda sina sinnen för att avgöra vad som är bra mat. Idag är det tyvärr ofta så att de litar blint på bäst-före datum på förpackningarna. Jag har varit runt på många skolor runtom i landet för att höra hur de arbetar med matsvinnet och kunskapen om mat i allmänhet.

http://hd.se/orkelljunga/2013/11/21/att-ata-upp-sparar-bade-pengar-och/

Det är fantastiskt hur mycket som kan göras med liten insats. Det handlar om att engagera våra barn som i sin tur engagerar sina föräldrar. Det är så vi kan åstadkomma förändring. Jag kämpar för att alla skolor ska väga maten de slänger och göra det synligt för eleverna. Tävlingar är också ett väldigt bra initiativ för att engagera till att slänga mindre.

Sen är det självklart så att det är lätt att prata om att slänga mindre, men det absolut viktigaste är att maten som lagas i skolor, på skolor och i äldrevården är god så att den äts upp. Det behöver nödvändigtvis inte heller kosta mer. Tills stor del handlar det om engagerad personal som i sin tur bidrar till engagerade och medvetena elerver som slänger mindre. Att förändra beteende är inte lätt och tar tid, men det viktiga är att vi börjar tidigt med våra barn.

Gör som jag och säg basta till matsvinnet:

https://www.facebook.com/BastaTillMatsvinnet?fref=ts

Anna Maria Corazza Bildt

Kommentarer

Ett svar

  1. Jag håller med om att vi förlorat kopplingen till var maten kommer ifrån, och faktiskt naturen i stort. Detta hjälps inte av Agenda 21 som förespråkar en koncentration av befolkningen i städer. Mer befinnande i och nära naturen behövs om man ska kunna lära sig om den och om maten som kommer från naturen. Även självständigt odlande av frukt och grönt bör uppmuntras och därför måste de nya lagar som begränsar tillgången till frön inom EU bekämpas. Sann hållbarhet är fri tillgång till jord och frön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.