Selfie – kanske inte passar alla?

”Det var bättre förr” så säger väl nästan varje vuxen människa någon gång när hen tänker tillbaka på sin tid som ungdom. Och det roliga är ju att det sällan stämmer för varje generation har ju hittills bara fått det bättre än sina föräldrar. Mer utbildning, mer i plånboken, bättre mat, bättre sjukvård. Men nu är det kanske första gången som ”det var bättre förr” är sant för forskare och experter hävdar att de som är unga i dag, inte kommer att få det bättre än sina föräldrar. Och det intressanta är att även unga själva verkar tveka på saken. I en undersökning som är gjord av Ungdomsbarometern framgår nämligen att  många av dagens unga uttrycker en allmän längtan till enklare tider. Nu känner de nämligen sig bara oroliga inför den komplicerade framtiden. I en annan undersökning, gjord av Novus på uppdrag av P3 Nyhter svarar sju av tio unga att de mått psykiskt dåligt de senaste fem åren. Och av de som mått dåligt säger var fjärde att de beror på att de är oroade över sin framtid.

Och då kan man ju undra vad sjutton unga har att oroa sig för inför framtiden?! Framtiden som ju erbjuder så mycket möjligheter!!! Oändligt många möjligheter. Förr i tiden var det ju klasstillhörighet som avgjorde hur framtiden skulle se ut – så är det ju inte längre. Bara för att din farsa var skomakare behöver du inte bli det. Du kan ju plugga på universitet och dela bänkrad med en von Sydow, eller så kan du ju gå Kulturama och ställa upp i Idol. Du bestämmer!
Men det är just det som verkar vara problemet; alla val som man måste göras i så ung ålder. Redan när man går i högstadiet ska man fatta beslut som känns livsavgörande.

Nej, det här med att vi alla ska vara individer som ska ta individuella beslut och ha oändligt med valmöjligheter kanske i själva verket bara är något som passar några få. Att vara en kreativ egen företagare som många unga tänker sig att de ska jobba som, kanske bara kommer att resultera i stress och press?

Jag känner att det måste vara mer okej att inte behöva se sig själv som en individ som ska självförverkliga sig själv, utan som en person som vill vara en del av ett kollektiv och bidra till att skapa något gemensamt. Ja, det måste få vara okej att chilla och följa strömmen också! Det måste få vara okej att välja en gymnasielinje bara för att kompisarna väljer den, och för att det verkar vara en bra stämning i skolan, och inte bara välja den linjen som verkar ge bästa förutsättningarna för en ”grym karriär”.

Ett supertydligt tecken på hur individuella unga är att ”selfie” blev årets engelska ord enligt redaktörerna för anrika Oxford Dictionaries. En ”selfie” är alltså ett självporträtt taget med mobiltelefon eller digital kamera, oftast för att genast publiceras på sociala medier. För här ska man synas, här ska man bygga sitt ”varumärke” och visa upp sig. Men många av dem som tar selfies kanske snarare skulle behöva ”helfie” med att hitta tillbaka till den kollektiva känslan.

USA: LES SIRENES DE HOLLYWOOD             MARILYN MONROE.
Missförstå mig nu inte,  jag menar inte att jantelagen är rätt och att människor inte ska få sticka ut och gå sin egen väg. Jag menar bara att det inte passar alla, och att det därför måste få vara mer okej att välja att göra som alla andra. Alla är inte Zlatan eller en deltagare i Idol, utan de flesta av oss vill hellre tillhöra en grupp – vara en i laget eller sjunga i kör. Och det är faktiskt helt okej.

 

 

Kommentarer