Basta till Äggsvinnet

Tillsammans med flera andra skrev jag förra året ett upprop för att minska svinnet av ätbara ägg. Ett problem med ägg är att Salmonella bakterier växer ganska snabbt och därför har man satt ett försäljningsstopp på ägg som är 21 dagar och ett bäst-före datum som är satt till 28 dagar.

Ägg

I Sverige har vi inte samma problem med salmonella och framförallt håller vi våra ägg kylda. Det gör att äggen håller gott och väl upp till några månader. Jag kämpar nu för att ändra reglerna på vetenskaplig grund så att producenterna själva kan bestämma ett rimligt bäst-före datum precis som för all annan mat.

Men tills dess så lita inte blint på bäst-före datum som bara är en fingervisning om kvalitet inte säkerhet. Använd era sinnen eller det gamla klassiska vatten tricket för att avgöra om ägget är ätbart.

Lägg det råa ägget i ett glas med kallt vatten. Färska ägg lägger sig på botten, någon vecka gamla vänder den spetsiga änden snett ner och lite äldre ägg ställer sig helt på den spetsiga änden. För gamla ägg flyter upp till ytan och ska kastas. Trevlig helg.

Anna Maria Corazza Bildt

Kommentarer