Killar sexualitet, när ska vi vakna upp?

I efterhand insåg jag att det var fel, så här skulle det ju inte gå till. Men då, när jag var mitt uppe i situationen, tänkte jag att det är så här som det funkar när man upptäcker sin sexualitet – eller rättare sagt när killar upptäcker min sexualitet. Upptäcker min kropp, utforskar mig. Det är så det funkar mellan tjejer och killar.

Många tjejer har varit med om att killar har gjort saker som de inte känner att de är bekväma med. Som de sedan – flera år senare när de inte längre är tonåringar – inser att de egentligen skulle stoppat. Men det är inte så lätt när man är 15 år och har lärt sig att det är så här killar funkar. Att killar är sexdjur, det ligger i deras natur…

Vi lär oss av porren, från undervisningen i skolan, av kompisarna, i tv-spel och filmer att det är killarna som ska vara kåta och så satans PÅ. Vi tjejer ska ba ”neeej, men okeeej” och sen så ska sexet börja. Vi lär oss att tjejer och killar har olika sexuella drifter och olika behov.
Killarna lär sig att de ska vara drivande, pushiga och alltid sugna. Om de inte är det, ja, då kan de uppfattas som ”bööögar” av andra killar.

Jag läser i DN om en polis som pratar om hur han upplever situationen:
”Jag har arbetat som polis i sju år och vågar påstå att det skett en förändring. Det har aldrig varit så svårt att utreda de här fallen som nu. Det är som att gråzonen mellan det som är okej och det som är kriminellt blivit ännu gråare”

Gråzonen polisen talar om är till exempel när killar tjatar till sig oralsex av en tjej på en fest. Hon ger upp, orkar inte, och ba gör det. Eller när en tjej vill hångla och killen går längre mot hennes vilja, tillslut ger hon upp och ba gör det. Och vi vuxna förstår inte det här, vi tycker inte det är konstigt att killar beter sig på det här viset, för vi tänker ju att ”det är kiiiillllar. De är så översexuella i den åldern. Du vet hur det ääärrr.”

Vet jag det? En undersökning gjord av Ungdomsbarometern visar att många killar är missnöjda med idén om sex, inte för att de har för lite sex utan för att de känner sig pressade till att ha det.
”Jag möter många tonårskillar som känner sig pressade av att inte räcka till och det blir också allt vanligare med killar som söker sig till ungdomsmottagningar för sexuella problem. Fortfarande finns det en myt i samhället om att killar ska vara sugna på sex hela tiden och ställa upp närsomhelst och varsomhelst.” säger Håkan Nevall, sjuksköterska och sexualrådgivare.
sex_generic_729-420x0
Idén om killar som översexuella, omogna och alltid sugna skapar en hets bland killar som resulterar i den här förbannade gråzonen som kan göra tjejer så illa. Men det resulterar också i att killar själva blir olyckliga och känner en jävligt onödig prestationsångest. Så vem vinner på att vi ser på flickors och pojkars sexualitet på så olika sätt? Kanske tv-spelsbranschen, kanske porrindustrin… Men inte vi.

Klok 18-åring kan du läsa här

Kommentarer