Inom kort kommer förre generaldirektören för kemiinspektionen Ethel Forsberg modigt ut med boken “Makt, plast gift och våra barn” om vårt sönderkemikaliserade samhälle där en ny kemikalie utvecklas var tredje sekund!
I dagens Svenska Dagbladet berättar hon om hur industrin, politiker och myndigheter ständigt och medvetet mörklägger alla de risker som finns i de tusentals kemikalier som omger oss var vi än befinner oss. Extra allvarligt är det för barn som inte bara kryper omkring på plast golv och smakar på allt de möter utan även äter tre gånger så mycket som en vuxen i förhållande till sin kroppsvikt. De får därmed i sig betydligt högre koncentrationer.
För även vår mat innehåller mycket konstigheter. År 1900 användes ungefär 50 livsmedelstillsatser i Europa, 1997 över 20 000… De 6000 syntetiska aromämnen som används i EU inklusive Sverige, innehåller över 20 000 kemikalier och få behöver uppges på förpackningen. Det är så små mängder, brukar det heta, men sammanlagt får vi i Västeuropa årligen i oss över fem kilo livsmedelstillsatser.
Alla som inte sett Stefans Jarls skrämmande men väldigt upplysande film Underkastelsen, om hur vi människor förgiftat vår värld och oss själva med kemikalier – gör det snarast. Varje människa har idag flera hundra kemikalier i sitt blod. Sedan andra världskriget har människans användande av kemikalier exploderat. Från 1 miljon ton till 500 miljoner ton. Kemikalieindustrin är den bransch i världen som växer snabbast. Det handlar om 100 000 kemikalier som vi människor har hittat på, berättar biologen Stefan Edman i filmen som går att se på you tube, klicka här.
Väldigt många är skadliga och orsakar allvarliga skador på oss människor. Att dag och natt, som Ethel Forsberg uttrycker det “marineras i skadliga ämnen” sätter självklart spår på hälsan. Cancer, hjärnskador, eksem, försvagat immunförsvar… Många skador kan mycket väl visa sig först i framtiden.
Ethel Forsberg fick mer eller mindre munkavle och tvingades sluta för att kunna berätta om hur illa det är. Hon tycker lagstiftningen är slapp men önskar framför allt att industrin skulle tvingas redovisa allt som finns i produkterna. Bara bland tv-apparater, cd-spelare och elektronik har hon räknat till 75 särskilt farliga kemikalier.
I väntan på att se hur beslutsfattarna reagerar på förre generaldirektörens bok ger Ethel Forsberg några råd:
Vädra! ofta och mycket, i synnerhet när ni använder elektronik. Många kemikalier lämnar materialen och finns i inomhusluften. Släng gamla plastleksaker utan CE-märkning. Tvätta alltid kläder innan ni använder dem. Undvik mat i konserv- och aluminiumburkar. Värm aldrig mat i plastlådor som inte är gjorda för uppvärmning typ glassbunkar mm. Och sist men inte minst – handla ekologiskt!
Camilla